1W-T-IB2 + p63 jeden UTP kabel do xG18
-
Řeším zajímavý problém se senzory 1W-T-IB2 a klasickými senzory v pouzdře (https://www.unipi.technology/cs/1-wire-teplotni-senzor-p63)
Jako hlavní jednotku mám Neuron L203 a jelikož jedna sběrnice vykazovala nestabilitu, tak jsem dokoupil xG18 rozšiřující modul.
K němu mám ještě 1W HUB, který jsem měl jako rozšíření ještě před pořízením xG18. Všechna čidla přes HUB fungují (Pokud je nezapojím všechny na jednou)
xG18 se mi podařilo připojit k L203 bez problémů a v konfiguračním panelu rozšíření vidím a vidím i některé hodnoty.
Některé kontrolní diody však v xG18 jen probliknou (asi hlášení zkratu na lince) a v konfigurační panelu vidím hodnotu 327.68°C, což je nějaká výchozí hodnota.
Senzory používám pro ovládání elektrického podlahového vytápění přes stykač.
K místu měření mi však firma natáhla jeden UTP kabel, takže musím 2 senzory posílat jedním kabelem (nechci je dávat sériově na sběrnici). -
Dobrý den,
zařízení Unipi xG18 je určeno pro maximálně 8 digitálních teploměrů DS18b20.
Zařízení má celkem 8 konektorů RJ45 (1W kanálů), z nichž každý je určen pouze pro jedno čidlo.Pokud připojíte na jeden kanál více než jedno čidlo, FW situaci vyhodnotí jako zkrat na sběrnici.
Toto a mnoho dalšího je také detailně popsáno v dostupném manuálu pro xG18: https://kb.unipi.technology/cs:files:products:04-extensions_gateways
Přeji hezký den
Antonín z Unipi -
@AVsetula Děkuji za odpověď bohužel mi nešly nahrát obrázky (řešil jsem s Vaší podporou a už jdou), takže je přikládám. Na každý port je připojeno pouze jedno čidlo. UTP má osm vodičů tudíž jsem schopen připojit přes jeden UTP kabel 2 čidla.
Napojil jsem je následovně:
čidlo 1- Světle oranžová - VCC
- Světle zelená - GND
- Světle modrá 1w ->
- Modrá 1w <-
čidlo 2
- Oranžová - VCC
- Zelená - GND
- Světle hnědá 1w ->
- Hnědá 1w <-
Fotky zapojení přikládám.
Děkuji za kontrolu a případné rady.
-
Dobrý den,
zabýval jsem se tímto zapojením více a skutečně jsem odhalil problém s připojením čidla 1W-T-IB(2) k Unipi xG18. Jedná se však o vlastnost obvodu na desce.
S vaším aktuálním zapojením bude nejjednodušší úpravou přepojení vodiče ze svorky +5V na svorku GND. Po přepojení již budou tyto čidla fungovat. Čidla v podlaze Vám předpokládám fungují všechny bez problémů.
Poznámka: Aby bylo možné čidla 1W-T-IB(2) provozovat s xG18, stačí na svorky čidla připojit pouze dva vodiče (1W + GND), k tomu lze využít např. dvě prostřední svorky.
Přeji hezký den
Antonín z Unipi