řízení třícestného ventilu podlahového topení s feedforwardem
-
Dobrý den
Rád bych pomocí Neuronu a extension xS51 řídil regulaci teploty v podlahovém topení. Na vstupu máme nádrž s 2000l teplé vody, natopené na jeden až několik dnů dopředu kotlem. Kotel si teplotu ve dvou hladinách hlídá sám, zapaluje se a zhasíná podle dvou teplotních čidel.
Teplota na vrchu nádrže bude oscilovat.
Rád bych řídil trojcestný ventil (vstup 0-10V) PID regulátorem podle venkovní teploty přes ekvitermní křivku, ale rád bych také hodnotu kompenzoval podle teploty vody na vrchu nádrže.
Dle klasické regulace, třeba v simulinku, bych použil feedforward chybové veličiny, což by byl asi rozdíl aktuální teploty na vrchu nádrže oproti její střední hodnotě.
Ať hledám, jak hledám, nenacházím v knihovně vhodné bloky, kterými bych takovou funkci v mervisu realizoval.
Dokážete mě vhodně nasměrovat?
Existuje nějaký příklad, který by řešil podobný systém? Byť třeba jinak, než je náš dosavadní úmysl?
Díky
JL -
@ladmanj Dobrý den, pane Ladman,
mohu Vás odkázat na nápovědu systému Mervis pro blok T6_THREE_POINT_CONTROL_FEEDBACK, která má dole i ukázkové použití. Dále posílám výtah z thadu, kde jsme něco podobného řešili.
@zdenek_rusek said in ANALOG Vystup:
@ondbyr2561 Dobrý den, výstupem FBD bloku B31 je booleanská hodnota (True/False), kterou přivádíte na analogový výstup, proto se Vám na výstupu ukazuje pouze 1V. Pro správnou funkci trojcestného ventilu musíte přivést analogovou hodnotu (datový typ "real") na analogový výstup.
Zkontrolujte, zda máte správně nastaven AO jako napěťový výstup, měl by být takto nastaven defaultně.
Jako inspiraci posílám návrh řešení s použitím bloku "Advanced PI Controller", které ošetřuje i chybu ekvitermní křivky.
-
Dobrý den,
není to přesně to, co jsem hledal, ale zaujalo mě to. Jen mi není jasné co přesně se tam děje.
Pokud je měřená venkovní teplota menší, než uživatelem nebo správcem systému zadaná hodnota reqTemp_HC1, pak se použije tato hodnota místo údaje z vnějšího čidla?Předpokládám, že by se spíš mělo být možné použít jinou křivku a tu výjimku nedělat. Nicméně jistou inspirací to je.
Předběžně jsem se rozhodl začít se standardním PID/PI kontrolérem.
Ona se ta teplota vstupní vody nebude měnit tak rychle aby si to bez kompenzace neporadilo.Co se týká složitějšího řešení pro možné nasazení v budoucnosti, začal jsem si hrát s implementací přenosové funkce pomocí StateSpace v diskrétním čase (v Z-doméně) v jazyce ST.
Něco už to dělá, ale k nasazení v reálu to má hodně daleko.