Patron a mervis/evok vs home assistant
-
Ahoj,
zakoupil jsem jednotku Patron M207 do novostavby, pro ovládání všech světel, žaluzií, regulace topení, hlídání teplot, spotřeby z elektroměrů a prostě dalších věcí. které mohu s unipi využít.
Už nějakou dobu provozuji home assistant na rpi s pár zigbee věcma (teploměry, vypínače, dveřní magnety) a wifi žárovkama apod. Zvykl jsem si na komfort a širokou podporu integrací třetích stran a s tím samozřejmě elegantní ovládání a automazice všech prvků.
Home assistanta bych z těchto důvodů rád ponechal a propojil s unipi, už několikrát zde probírané téma, ale mě zajímá pár následujících věcí.
Zatím jsem jen v rychlost zkusil přes modbus tcp viz
https://forum.unipi.technology/topic/694/unipi-neuron-home-assistant-setup/2což funguje zdá se mi super, bohužel nejsem schopen odnikud vyčíst coily ostatních vstupů/výstupů abych s nimi mohl pracovat.
Až jsem si říkal, že varianta s EVOKem a web sockety by mohla být jednodušší, čistší, je tu ale jedno velké ALE ...Potřeboval bych potvrdit či vyvrátit mou domněnku a to, že pokud ponechám mervis, kde si přímo vytvořím základní automatizaci např. světla, digitální vstup č.1 sepne relé č.1, je pro mě daleko lepší (řekněmě spíš spolehlivější) řešení v tom smyslu, že když náhodou padn rpi s home assistantem, pořád mám možnost si rozsvítit, či jiné věci, které bude řídit program přímo v unipi.
Kdežto při variantě s evokem jestli dobře chápu, je veškerá logika a automatizace závislá na rpi a ha v mém případě a pokud rpi lehne, jsem v háji a ani si nerozsvítím :-)
Osobně se mi zamlouvá ponechat mervis a přes modbus propojit s HA - beru to jako takovou přidanou hodnotu mít to zaintegrováno do home assistanta a ovládat dalším způsobem, v závislosti na integraci dalších platforem formou HA.
Je tedy má ideologie mervis/evok vs HA správná ?
Pokud bych razil touto cestou s mervisem a modbus tcp, nejsem aktuálně schopen bohužel zjistit id ostatních coilů :-(
Nějaká dobrá duše, která by mě nakopla správným směrem ?
Moc díky
-
@kratas said in Patron a mervis/evok vs home assistant:
Kdežto při variantě s evokem jestli dobře chápu, je veškerá logika a automatizace závislá na rpi a ha v mém případě a pokud rpi lehne, jsem v háji a ani si nerozsvítím :-)
Ahoj, je to přesně tak. Evok je API, tedy zpřístupňuje IO pro další aplikace, ale sám žádnou logiku není schopen provádět.
což funguje zdá se mi super, bohužel nejsem schopen odnikud vyčíst coily ostatních vstupů/výstupů abych s nimi mohl pracovat.
Tzv. Modbusovou mapu registrů pro Patrony ještě nemáme zpracovanou, ale můžeš použít mapu pro Axony. Pro Patron M207 tedy použij mapu pro Axon M205: https://kb.unipi.technology/en:files:products:01-axon.
Jenom pozor, ve výchozí instalaci MervisOS je ModbusTCP server omezen pouze pro localhost, nedostaneš se na něj vzdáleně. Pro zpřístupnění zedituj soubor
/etc/default/unipitcp
a restartuj službu unipitcp:systemctl restart unipitcp
:root@S103-sn1:/home/pi# cat /etc/default/unipitcp # Defaults for Unipi ModbusTCP server # to which IP address the service will bind to. # to listen on all, set to 0.0.0.0 LISTEN_IP=127.0.0.1 # to which port the service will bind to LISTEN_PORT=502
-
Modbus už jsem zprovoznil, funkcionalita zatím jen na test rozsvěcením user led je ok, ale někde jsem tu zahlédl na fóru a nechám si raději potvrdit následující věc.
Mám v plánu rozšíření po RS485 do podružného rozvaděče do patra v domě, podaří se mi namapovat přes modbus tcp i registry z rozšíření na sběrnici ? Pokud ne, tak tady celá moje ideologie končí :-( Pak když ne přes modbus, přes evok jsem schopen do HA namapovat rozšíření ?Jinak, evok se mi podařilo nainstalovat na výchozí instalaci OS s mervisem, tak jak byla jednotka vyexpedována.
Omlouvám se za mé nepochopení, ale domníval jsem se, že EVOK a MERVIS jsou dvě odlišné "distribuce" OS, které je možnost rozeběhnout na unipi.
Ale pokud jsem rozeběhl evok ve výchozím stavu, tak mohu používat logiku mervisu a zároveň přes evok vyčítat/ovládat ?Čili, mervis a evok jsou pouze nástavby běžící na linuxu a je tedy možnost jejich souběžného fungování ?
Ještě jednou omluva, ale bohužel jsem tomu nějak neporozuměl.K samotnému HA, viděl jsem na githubu hotové integrace už i skrze evok, zároveň tedy mám ozkoušený modbus a teď tedy nevím, jakou cestou se vydat.
Zcela upřímně (a sám nevím proč) se mi více zamlouvá řešení přes modbus tcp. Potřebuju ale následující fungování, popíšu můj případ.
-
Hlavní rozvaděč
v něm Patron M207 - ovládání venkovních světel, TČ, garážových vrat, žaluzií apod -
- podružný rozvaděč
v něm rozšiřující modul xS11 připojen po RS485 - ovládání světel v přízemí
- podružný rozvaděč
-
- podružný rozvaděč
v něm rozšiřující modul xS11 připojen po RS485 - ovládání světel v patře
- podružný rozvaděč
Zároveň počítám i s teploměry na 1wire, elektroměr přes modbus, podružný elektroměr přes S0 a DI
Základ, tj. ovládání světel, bych chtěl mít napodmínkováno v samotném patronu (mervis?), zde využít možnost direct switch, případně další logika na základě teplot z teploměrů apod.
Zároveň bych ale potřeboval vše ovládat i v rámci HA, např. v závislosti na předpovědi počasí žaluzie, západ/východ slunce světla, a další prvky přes google home, který mám do HA integrován.Nyní ale nevím, jakou cestou se vydat, žiju v domění, že modbus tcp je pro mě správná volba, jak pro ovládání výstupu, tak i pro čtení vstupů, jak to ale bude s rozšiřujícími moduly ?
Ještě k direct switch - tato funkce je dostupná jak na samotném patronu tak i na rozšíření úplně stejně ? Jestli jsem správně pochopil, direct switch je funkce, která je schopna eliminovat "vytuhnutí" samotného systému, který by v případě záseku nebyl schopen provádět logiku ovládání relé v závislosti na DI a je to tedy spíš taková, blbě řečeno, hardwarová záležitost ?
Předem díky za odpověď
Přeji hezký den :-) -
-
Mervis a Evok je SW, který můžete nainstalovat na jednotku zároveň, stejně jako Home Assistant, openHAB apod. Problém nastává v logice ovládání vstupů a výstupů, pokud s nimi pracuje více SW souběžně. Mervis, jelikož je spíše pro průmyslové nasazení, tak zapisuje neustále do IO jeho aktuální stav. Tedy pokud program v Mervisu má nastavovat relé, tak jej nastavuje na tu stejnou hodnotu několikrát za sekundu. Je to z důvodu bezpečnosti, kdy jedno nastavení by nemuselo "dotéct" až do IO a tím pádem by byla technologie v mezistavu.
SW typu Node-RED, openHAB apod. fungují událostně - tedy zapíší hodnotu do IO pouze při její změně.
Míchání těchto dvou postupů vede k problémům, tedy tento postup silně nedoporučujeme.Pokud hodláte používat naše rozšiřující moduly, doporučím použít Evok, protože přes něj budete moci z HA ovládat jak lokální IO Patrona, tak IO na rozšiřujících modulech.
DirectSwitch je funkcionalita, která celé řízení velmi komplikuje. Současné ovládání relé autonomním DirectSwitchem a externě ze SW je velmi složitá a osobně ji nedoporučuji.
S pozdravem,
Martin Kudláček