• Register
    • Login
    • Search
    • Categories
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Groups
    • Search

Nastavení systémového času

UniPi 1 - First Generation
    2
    9
    3408
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • M
      mkonecny last edited by

Dobrý den,

chci se zeptat, jak nastavit systémový čas. V Mervisu mám nastaveno, že se má čas sinchronizovat s NTP server, což funguje, nicméně systemový čas je stále posunutý o hodinu zpátky. Zkoušel jsme i změnu časového posunu, pohužel, čas byl stáme o hodinu pozadu.

0_1511034927974_NTP.png
      0_1511034941389_Cas.png

T 1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • T
        tomas_hora administrators @mkonecny last edited by

@mkonecny Dobrý den, čas je uveden v UTC, takže předpokládám, že je správně.

1 Reply Last reply Reply Quote 0
        • M
          mkonecny last edited by

Dobrý den,

čas je v UTC, nicméně je špatný. Je o hodinu posunutý dozadu. Viz obrázek, kde je vidět i systmémový čas PC

Jak jsem psal, zkoušel jsem u změnu časového posnu, nicméně čas je pořád stejný.

0_1511299386770_Cas_2.png

• T

@mkonecny Dobrý den, čas v UTC je v česku aktuálně v zimnín období UTC+1. Čili čas je opravdu správně: https://time.is/UTC

• M
              mkonecny last edited by

Dobře, a netušíte, proč je tam ten časový posun 1hodina? Popřípadě, když změním čaový posun, tak proč se hodiny neposunou.

Jak často si raspberry aktualizuje čas z NTP serveru? Zkoušel jsem i měnit DNS záznam NTP serveru za IP adresu, ale výsledek byl stejný, čas se neposunul.

Děkuji

• T

@mkonecny O UTC času doporučuji pročít wiki: https://cs.wikipedia.org/wiki/Koordinovaný_světový_čas

Pokud změníte časové pásmo, nemá to vliv na čas UTC - jen na čas mervisu. Pro ověření nastavení času, zkuste v programu použít funkční blok getlocaltime a podívat se, jaké hodnoty vrací v debug módu.

Čas se aktualizuje průběžně, a pokud je zjištěna velká odchilka, je čas postupně přibližován, aby nedošlo k náhlým změnám času systému a tím k případným chybám v chování aplikace.

• M
                  mkonecny last edited by

getlocaltime mi v debug módu neukazuje žádnou hodnotu, viz obrázek. Otázka je, jestli ho mám správně nastavený...

0_1511386577789_Cas_3.png

• T

@mkonecny Zkuste prives vystup bloku na promennou typu dt a podivejte se na jeji hodnotu v prohlizeci promennych

• M
                      mkonecny last edited by

Vytvořil jsem novou globální proměnnou "Local Time" a v režimu ladění už mi správný čas ukazuje. Díky.

Ještě mne prosím zkuste nasměřovat, aby se jsem tu novou lokální proměnnou dostat do HMI, popřípadě kde ji mám v dostupných promměnch hledat

0_1511470123921_Promenne.png

• First post
                        Last post